InnerConnect

Praktijk voor Reflexzonetherapie, Haptonomie en Massagetherapie


Your Subtitle text

Klachten en Methodieken

Klachten

 

U kunt bij InnerConnect terecht voor onder meer de volgende klachten:

 • nek-, schouder- en rugklachten
 • heup- en knieklachten
 • R.S.I.-klachten
 • hoofdpijn of migraine
 • vermoeide en/of pijnlijke spieren
 • chronisch vermoeidheidssyndroom
 • spanning en stress
 • stressgerelateerde uitputtingsverschijnselen
 • sportblessures
 • aangezichtspijn
 • cellulitis en overtollige vetrolletjes
 • verouderde en stugge huid
 • littekens en striemen
 • zenuwpijnen
 • verharde spierknopen
 • fibromyalgie

 


Overzicht Methodieken


Om bovengenoemde klachten te behandelen kan ik onder meer putten uit de volgende (deels gegroepeerde) methodieken of behandelvormen:

1. Reflexzonetherapie van voeten, gezicht en schedel
2. Haptonomie
3. Auriculotherapie (Ooracupunctuur)
4. Massagetherapie
a. Manuele Lymfedrainage en Lymfetaping (ook voor en na een medische operatie)
b. Bindweefselmassage
c. Holistische massage
d. Hot Stone massage (goed voor pijnlijke spieren)
e. Aromatherapie (behandeling met etherische oliën)
f. Fibromyalgietherapie
5. Methodieken op het grensvlak van Fysiotherapie en Massagetherapie
a. Dry Needling
b. Triggerpointtherapie
c. Mobilisatie- en oscilatietechnieken
d. Sportmassage
e. Oncologische massage
6. Methodieken uit de Traditionele Chinese Geneeskunde
a. Acupressuur
Beschrijving Methodieken


 

1. Reflexzonetherapie van voeten, gezicht en schedel

Reflexzonetherapie is gericht op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Door met speciale technieken punten op de voeten, gezicht en/of schedel te behandelen wordt de doorbloeding bevorderd. Hierdoor kunnen zuurstof en voeding de weefsels bereiken en worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Blokkades in de energiestroming kunnen door deze massage worden opgeheven.

Het wordt toegepast bij stress, vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijn, rugpijn, gewrichtsklachten, maag en darmklachten en huidproblemen en hormoondisbalans. Ook wanneer het lichaam vocht vasthoudt is dit een geschikte behandelvorm.

Bij reflexzonetherapie worden de huid, spieren en diepere lagen van de huid gestimuleerd. Niet alleen de huid wordt behandeld, maar ook inwendige organen en de besturing van het lichaam via het centraal zenuwstelsel en de hormonen. Dit heeft een weldadig effect op het hele lichaam. Het werkt op de geest, lichaam en ziel en brengt een algeheel gevoel van welbevinden.  De behandeling bestaat uit een intensieve activering van punten op de voeten, het gezicht en/of de schedel. 
2. Haptonomie

Haptonomie draagt bij aan je beter bewust worden van het zijn en beter omgaan met het eigen lichamelijke gevoel, inzicht krijgen in de wisselwerking tussen het lichamelijke gevoel en je geestelijk gevoelsleven. Het betreft het beter leren omgaan met pijn, en het doorbreken van de vicieuze cirkel die vaak optreedt bij stressgerelateerde pijn. Het kan iemand helpen om weer beter te gaan functioneren, dichter bij jezelf komen.
De haptonomie kent onder meer de volgende subdisciplines:
•          Haptonomische sportbegeleiding
•          Haptonomisch pijnmanagement
•          Haptonomische traumaverwerking
3. Auriculotherapie (Ooracupunctuur)

Bij de ooracupunctuur prikkelt men met naalden en/of laser bepaalde punten op de oorschelp. Deze punten zijn via het centrale zenuwstelsel reflexmatig verbonden met bepaalde delen van het lichaam. De prikkel leidt ter plekke tot een toename van de zelfgenezende werking van het lichaam.

Ooracupunctuur is evenals lichaamsacupunctuur een behandeling met een algemeen regulerend karakter. Dit uit zich behalve in een werking op de klachten ook in een verbetering van het algemeen welbevinden.

De naalden die worden gebruikt zijn zeer dun. Ze blijven 20-30 minuten in het oor. Ook worden zogenaamde verblijfsnaalden gebruikt. Deze 2 á 3 mm lange naaldjes blijven in het oor en kunnen een week blijven zitten.

Er wordt hygienisch en zorgvuldig gewerkt. De naadjes zijn hygienisch verpakt en worden vlak voor het zetten uit de verpakking gehaald. De huid van het oor wordt ontsmet met alcohol van 70%. Ook de werkmaterialen worden ontsmet.
4. Massagetherapie

4a. Manuele Lymfedrainage en Lymfetaping

Lymfedrainage is een massagevorm die gericht is op afvoer van lichaamsvocht, het lymfe, dat onder de huid aanwezig is. Dr. Vodder is de grondlegger van de lymfedrainage, die oorspronkelijk ontwikkeld is ter behandeling van ontstekingen.

Lymfedrainage of -massage kan bijvoorbeeld worden ingezet bij vocht (of oedeem) volgend op verstuikingen of na medische operaties, bijvoorbeeld aan de kaak of de mondholte. Ook oedeem in de arm na een borstverwijdering i.v.m. kanker kan behandeld worden.

Manuele Lymfedrainage kan tevens bijdragen aan vochtafdrijving en/of littekenverbetering na andere medische operaties zoals:
•          liposuctie van buik-billen-benen
•          buikwandcorrectie
•          borstverkleining of -vergroting                                                             
•          Ooglidcorrectie of facelift

Ook kan Manuele Lymfedrainage worden ingezet voorafgaand aan medische ingrepen. Het weefsel wordt dan voorbereid op de operatie zodat men na afloop minder last heeft van bloeduitstortingen en/of vochtophopingen.

Naast toepassing rond medische ingrepen kan Lymfedrainage ook worden ingezet voor chronische klachten. Mogelijke indicaties hiervoor zijn:
•          reiniging van het lymfesysteem             
•          lymfecirculatiestoornissen
•          infecties en / of ontstekingen
•          doorbloedingsproblemen
•          chronische vermoeidheidsklachten
•          regelmatige of chronische verkoudheid
•          verstopping van de bijholtes, obstipatie
•          stress en / of hoge bloeddruk
•          pijn, zowel chronisch als acuut
4b. Bindweefselmassage

Bindweefselmassage wordt toegepast als er sprake is van een verstoring van de inwendige organen, spieren, gewrichtkapsels en verstoring in de bloedvaten. Door de massages van de bindweefselzones, deze liggen onder de huid, wordt hiermee het corresponderende lichaamsdeel of orgaan beïnvloed. De zones hebben een projectiegebied vlak onder de huid. Bij een verstoring of afwijking in de organen is dit weer terug te vinden in de huidzones. Een huidverkleving of een verhard stuk weefsel kan dus duiden op een verstoring. Denk maar eens aan rugpijn en tegelijkertijd last hebben van uw spijsvertering. Het kan ook ontstaan door een  langdurig periode van stress. De doorbloeding van het weefsel wordt hierdoor verstoord. De algehele conditie wordt dan op den duur minder.


4c. Holistische massage

Holistische methodieken richten zich op de gehele mens in zijn totaliteit en niet zozeer op een afzonderlijke aandoening. Het Griekse holos betekent geheel. Deze massage is er op gericht om de gezondheid van de gehele mens te bevorderen, te herstellen, en te ondersteunen. 


4d. Hot-stonemassage
 
Hotstone lichaamsmassage is een intense warmtemassage voor lichaam en geest. De warmte en de ‘druk’van de stenen dringen diep door in de spieren. Het verlicht spanningen en geeft je veel energie. Deze massage zorgt tevens voor een ontgifting. De stenen die tijdens de behandeling worden gebruikt hebben een temperatuur van ongeveer 45 graden. Na deze massage voelt men zich energiek en ontspannen.


4e. Aromatherapie
 
De aromamethodiek richt zich met name op het bevorderen en het onderhouden van de gezondheid. Het betreft het genezen van aandoeningen met gebruik van essentiële oliën, en het bevorderen van het natuurlijk evenwicht in het lichaam. Elke olie heeft specifieke eigenschappen en is in zekere mate antiseptisch. Etherische oliën worden door het lichaam opgenomen via inhalering, de huid of de slokdarm en verlaten het lichaam weer door de huid, de urine of de ontlasting.  In principe is elke olie in te zetten voor een ondersteunende werking. Het werkt heerlijk ontspannend en heeft een goede invloed op het humeur.
 

4f. Fibromyalgietherapie

Fibromyalgie is een aanduiding voor pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie is een reumatische aandoening. Door middel van speciale massagethechnieken worden de conditie en pijnklachten verminderd. Zachte en lichte srijkingen worden toegepast op de aangedane zones. Ook het opvolgen van voedingsadviezen zijn belangrijk om beter te kunnen bewegen en de pijnklachten te verminderen.5. Methodieken op het grensvlak van Fysiotherapie en Massagetherapie

5a. Dry Needling    
 
Dry Needling is een behandelmethodiek die wordt toegepast voor de behandeling van chronische pijn en stijfheid in de spieren. Kenmerkend voor deze klachten zijn “triggerpoints”. Een triggerpoint is een verharde en meestal pijnlijke plek in een spier. De spieren kunnen zich niet meer ontspannen.

By Dry Needling wordt een zeer dun naaldje door de huid en spier direct in een triggerpoint geprikt.  Omdat er geen vloeistof wordt ingespoten, spreekt men van Dry Needling (met droge naalden aanprikken).

Na de behandeling kan het gebied van de spieren wat vermoeid en zwaar aanvoelen. Tevens kan men enig krachtverlies voelen. Dit kan enige uren duren tot doorgaans maximaal 48 tot 72 uur. Er wordt dan ook aangeraden om gedurende deze periode geen zware inspanning te verrichten. 


5b. Triggerpointtherapie

Maar liefst 80% van de pijn/spierpijnklachten wordt veroorzaakt door triggerpoints of spierknopen.  Triggerpoints zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van spanningshoofdpijn, hoofdpijn vanuit de nek, cluster hoofdpijn en migraine. Triggerpoints ontstaan door ongunstig gebruik van spieren, maar ook bij ‘gewoon’ gebruik van een lichaam dat slecht in balans is. Hierbij valt te denken aan overbelasting, een ongeluk, maar ook onderbelasting, stress of een slechte voeding. Triggerpointtehrapie is gericht op het wegnemen van de verharde spierknopen.


5c. Mobilisatie- en oscillatietechnieken

 
Mobiliseren is het uitvoeren door de therapeut van bewegingactiviteiten met als doel het voorkomen en/of verbeteren van verminderde mobiliteit. Vaak is de gewrichtsbewegelijkheid beperkt omdat de spieren verkort zijn. Door deze los te maken en ruimte te creëren, heeft de cliënt/patiënt  meer bewegingsvrijheid.  Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van een klacht. Door met specifieke grepen zoals manipulaties, oscillaties  en mobilisaties wordt getracht deze functies te verbeteren.


5d. Sportmassage

Sportmassage houdt uw spieren in topconditie. Het voorkomt blessures bij preventief behandelen. Het draagt bij aan sneller herstel na letsel. Voorafgaand aan het sporten is het een goede voorbereiding op de inspanning. Na het sporten draagt het bij aan ontspanning en herstel na zware belasting.


5e. Oncologische massage

Het doel hiervan is een verantwoorde en veilige massage te bieden voor mensen met een diagnose of voorgeschiedenis van kanker. Deze vorm van massage ontspant, ondersteunt het herstel, kan pijnstillend werken, maar biedt geen genezing. Door het ondergaan van deze massage kunnen klachten verminderen zoals slapeloosheid, stress en angst. Anders gezegd, het verbetert de kwaliteit van leven. Verder helpt het om de cliënt met kanker weer in contact te brengen met zijn of haar eigen lichaam. Ook bij nazorg tijdens het herstel van reguliere therapie kan een massage weldadig werken. De cliënt wordt altijd een doorverwijzing gevraagd van de behandelend specialist. Ook wanneer men genezen is verklaard, overleg ik met specialist en cliënt om een behandeling te mogen uitvoeren. Tijdens of na het reguliere behandeltraject heb ik een ondersteunende rol.
6. Methodieken uit de Traditionele Chinese Geneeskunde

6a. Acupressuur


De basis van de acupressuur ligt in de traditionele Chinese geneeskunde. Kijkend naar de filosofie die hieraan ten grondslag ligt, bevinden zich in de huid van het hoofd, de rug, de armen, de borstkas, de benen een veertiental energiebanen of meridianen, die in de vingertoppen en tenen eindigen. Meridianen geven de energie door aan hoofdorganen en andere organen en spieren. Elke meridiaan heeft een aantal punten. Door manueel te werken op deze punten kun je de hoeveelheid energie in de organen laten toenemen of afnemen. Met deze technieken kun je het lichaam weer in balans brengen. Bij acupressuur worden dus geen naaldjes gebruikt. De behandelingen worden met de handen en vingers gegeven.